Rengasmerkinnät

Rengasmerkinnät

Sulje

Polttoaineen kulutus

Tarran vasen puoli kuvaa renkaan osuutta ajoneuvon polttoaineen kulutuksesta sekä CO2-päästöistä.
Renkaiden osuus ajoneuvojen polttoainekulutuksesta on noin 20 prosenttia, mikä johtuu ennen kaikkea niiden vierinvastuksesta. Renkaiden vierinvastusta pienentämällä voidaan parantaa tieliikenteen energiatehokkuutta ja näin ollen vähentää myös CO2-päästöjä. Itse asiassa renkaan energiatehokkuusluokka määrittyy koestuskoneella mitattavan vierinvastusarvon perusteella.

Mitä eroa on A- ja G-luokan renkaiden välillä?

Ero vierinvastuksessa on huomattava, mikä on osoitus renkaiden teknisestä kehityksestä jo usean rengassukupolven ajan.

Ero polttoaineen kulutuksessa A- ja G-luokan renkailla varustettujen henkilöautojen välillä on merkittävä, noin 0,5 l/100 km.

Polttoaineen säästö on noin 80 litraa vuodessa (perustuu 15 000 ajokilometrimäärään vuodessa).

Bensiiniajoneuvolla säästöä syntyy yli 100 euroa vuodessa (polttoaineen laskennallinen hinta 1,30 €/l.)

Tämä tuo kuluttajalle merkittävää säästöä, mutta sillä on myös tärkeä ympäristövaikutus, sillä CO2-päästöt vähenevät 12 g/km.

Märkäpito

Rengasmerkinnän oikealla puolella oleva asteikko ilmoittaa renkaan jarrutustehon märällä tiellä. Mittaukset suoritetaan ajoneuvossa Euroopan komission määräysten mukaisesti (mm. nopeus, ajoalustan ominaisuudet, veden määrä tiellä, lämpötila).

Märkäpitoluokka määritellään vertaamalla testirenkaan suoritustehoa vertailurenkaaseen.

Mitä eroa on A- ja F-luokan renkaiden välillä? (G-luokka ei tule olemaan käytössä, sillä kyseessä on renkaan turvallisuusominaisuus)

Jarrutusmatka ajoneuvolla, jossa on A-luokan renkaat, on yli 18 metriä lyhyempi kuin F-luokan renkailla varustetussa ajoneuvossa.

Ulkoinen vierintämelu

Liikennemelu on merkittävä ympäristöongelma. Merkinnän alaosa ilmaisee renkaan vierintämelutason desibeleinä. Vierintämelulla tarkoitetaan renkaan aiheuttamaa ohiajomelua eikä sisäistä melutasoa, jonka kuljettaja havaitsee auton sisältä. Vierintämelutaso ilmoitetaan desibeleinä.